ماجرای بلیت‌های مفقودشده‌ی تماشاگران ایرانی در المپیک!‌

ماجرای بلیت‌های مفقودشده‌ی تماشاگران ایرانی در المپیک!
60 گردشگر از300 نفر به المپیک فرستاده شدند
65میلیون تومان برای اعطای حق انحصاری برگزاری تورها دریافت شد


کمیته‌ی ملی المپیک با دریافت 65 میلیون تومان، حق انحصاری برگزاری تورهای تماشا و تشویق بازی‌های ایران را در المپیک چین به یک آژانس گردشگری داد، درحالی‌که در عمل هیچ حق انحصاری برای برگزاری این تورها در کار نبود.

به گزارش خبرنگار بخش گردشگری خبرگزاری دانشجویان ایران (ایسنا)، شاید زمانی که مسؤولان کشور برای حضور حدود 15 هزار تماشگر ایرانی با هدف تشویق تیم‌های ایران در المپیک 2008 پکن برنامه‌ریزی می‌کردند، هیچ‌کسی فکر نمی‌کرد صندلی‌های خالی و بلیت‌های صادرشده برای بازی‌های باربط و بی‌ربط یا مفقودشده به یک معادله‌ی چندمجهولی و جنجالی در میان مسؤولان تبدیل شود.

محمدصادق نجومیان ـ نماینده‌ی انحصاری برگزاری تور المپیک چین در ایران ‌ـ به خبرنگار ایسنا گفت: برای این‌که حق انحصاری این کار را دریافت کنیم، 65 میلیون تومان به کمیته‌ی ملی المپیک پرداخت کردیم؛ اما پس از آن متوجه شدیم، انحصاری در این کار نیست، چون افراد دیگری به‌صورت آزاد یا در آژانس‌های گردشگری این بلیت‌ها را می‌فروختند. با سفارت چین در تهران هم که صحبت کردیم، گفتند که انحصار در این کار معنی ندارد!

البته این جریان به‌شکل دیگری دو سال پیش در زمان بازی‌های جام جهانی فوتبال نیز رخ داده بود؛ وقتی که چند آژانس گردشگری با راه‌اندازی گروه تورهای ورزشی، حق انحصاری را از فدراسیون فوتبال دریافت کردند.

این اقدام موجی از انتقادها را نسبت به تصمیم و انتخاب فدراسیون فوتبال به‌دنبال داشت، چون بسیاری از فعالان گردشگری معتقد بودند که هیچ مزایده‌ای برای واگذاری حق راه‌اندازی تورهای تماشا و تشویق بازی‌های جام جهانی برگزار نشده و اکبر غمخوار که پیشینه‌ای در فوتبال دارد و رییس گروه تورهای ورزشی ایران است، این حق را بدون مزایده دریافت کرده است.

ابتدای سال 1385 قرارداد مشترکی میان سازمان میراث فرهنگی و گردشگری، کمیته‌ی ملی المپیک، فدراسیون فوتبال و گروه تورهای ورزشی ایران امضا و حق انحصاری اعزام تماشاگران برای تماشای مسابقه‌های ایران در جام جهانی به این گروه واگذار شد.

اما نجومیان که حق انحصاری برگزاری تور المپیک چین را از کمیته‌ی ملی المپیک دریافت کرده است، تصریح کرد: ما این حق را خیلی عادی گرفتیم و هیچ آشنایی یا ارتباطی با مسؤولان مربوط نداشتیم.

در کنار ناکامی‌های ورزشکاران کشور ما در بازی‌های المپیک 2008 پکن، حضور نداشتن ایرانی‌ها به‌عنوان تماشگر در سالن‌هایی که تیم‌های ایران بازی داشتند و مفقود شدن بلیت‌های این بازی‌ها به ادعای مسؤولان، موضوع قابل توجه دیگری بود که نماینده‌ی انحصاری برگزاری تورهای المپیک چین در ایران در این‌باره به ایسنا گفت: کمیته‌ی ملی المپیک از 15 هزار بلیتی که برای بازی‌های المپیک چین تقاضا کرده بودیم، فقط 3800 بلیت را با شرایط عجیب صادر کرد، چون بیشتر این بلیت‌ها به مسابقه‌های نامربوط اختصاص داشتند.

نجومیان توضیح داد: بیشتر بلیت‌هایی که کمیته‌ی ملی المپیک به ما داد، خیلی مورد استفاده نبودند، چون 500 بلیت به مسابقه‌های سوارکاری که در هنگ‌کنگ برگزار می‌شدند، مربوط بودند که این منطقه به ایرانی‌ها روادید نمی‌دهد و 750 بلیت دیگر نیز به فوتبال بانوان اختصاص داشتند که با این حساب، 1250 بلیت از 3800 بلیت اختصاص‌یافته بدون استفاده بودند.

وی ادامه داد: برای تحویل بلیت بازی‌های ورزشکاران ایرانی توسط کمیته‌ی ملی المپیک، رایزنی‌هایی صورت گرفته بودند و کمیته‌ی برگزاری مسابقه‌ها، بلیت هر بازی را که خود می‌خواست به ما تحویل می‌داد، مثلا از تمام مسابقه‌های تیم بسکتبال ایران، فقط بلیت یک بازی را در اختیار ما گذاشتند و بقیه‌ی بلیت‌ها به بازی کشورهای دیگر مربوط بودند.

او بیان کرد: کمیته‌ی ملی المپیک فقط 50 بلیت را برای مراسم افتتاحیه درنظر گرفته بود که هزینه‌ی هریک از این بلیت‌ها 250 دلار بود؛ اما 20 بلیت آن‌را خود کمیته‌ی ملی المپیک استفاده کرد. البته قرار شد، هزینه‌ی آن‌را پرداخت کنند که تاکنون اقدامی نکرده‌اند و ما فقط توانستیم 30 بلیت را برای مراسم افتتاحیه به متقاضیان بدهیم و این درحالی است که پیش از دریافت بلیت بازی‌های المپیک برای تور، حدود 20 میلیون تومان به این کمیته پرداخت کرده بودیم.

به گفته‌ی نجومیان، قرار بود کمیته‌ی برگزاری مسابقه‌ها به کمیته‌ی ملی المپیک برای شرکت در مراسم افتتاحیه‌ 50 بلیت رایگان بدهد؛ ولی چون این بلیت‌ها را ندادند، آن‌ها نیز 50 بلیت ما را گرفتند.

وی اظهار داشت: مشکل اصلی این بود که ما بلیت‌های مراسم افتتاحیه‌ را به شرکت‌کنندگان در تور فروخته بودیم و پنج نفر از این افراد قصد داشتند، علیه ما شکایت کنند که مجبور شدیم به آن‌ها خسارت پرداخت کنیم و هر طور شده است، آن‌ها را برای المپیک به چین بفرستیم، راه دیگری نداشتیم، چون کمیته‌ی ملی المپیک راه دیگری برای ما باقی نگذاشته بود.

او استقبال از تور المپیک را به‌دلیل آغاز دیرهنگام تبلیغات المپیک در کشور، فاجعه‌آمیز دانست و اظهار کرد: از حدود 300 نفری که به‌صورت میانگین برای اعزام در قالب تور به المپیک درنظر گرفته شده بودند، بیش از 70 نفر را برای تماشای بازی‌های المپیک در قالب تور به چین اعزام کردیم که حدود 13 نفر از این افراد نیز در کمیته‌ی ملی المپیک فعال‌اند. بنابراین کم‌تر از 60 نفر به‌صورت گردشگر در قالب این تور به چین رفتند.

به گزارش ایسنا، در زمان بازی‌های 2006 جام جهانی فوتبال در آلمان نیز ایرانی‌های زیادی با وجود پرداخت هزینه‌ی سفر خود به آلمان و بلیت بازی‌ها، این بلیت‌ها را نتوانستند دریافت کنند!

در آن زمان نیز 3500 بلیت به ایران اختصاص داده شده بود که فدراسیون فوتبال این بلیت‌ها را در اختیار گروه تورهای ورزشی ایران قرار داد تا دو هزار نفر را به‌صورت مسافر و بقیه را در قالب سهمیه‌های خاص به آلمان ببرند؛ اما فقط 800 نفر برای تشویق تیم فوتبال ایران به آلمان توانستند بروند، چون قیمت این تورها آن‌قدر بالا بود که بسیاری منصرف شدند، اگرچه در نیمه‌ی راه، قیمت این تورها اندکی کاهش یافت.

سازمان میراث فرهنگی و گردشگری خردادماه سال 1385 زمانی که کمیته‌ی گردشگری ورزشی را به قصد سامان‌دهی این حوزه‌ی تخصصی در گردشگری راه‌اندازی کرد، از تورهای جام جهانی و گروه تورهای ورزشی نیز به‌عنوان یک متولی حمایت و در روزهای نخست فعالیت این کمیته، با فدراسیون‌های مختلفی تفاهم‌نامه‌های همکاری امضا کرد و اگرچه کمیته‌ی گردشگری ورزشی پس از امضای این تفاهم‌نامه‌ها اکنون راه سکوت را بیشتر در پیش گرفته، اما گویی سازمان میراث فرهنگی و گردشگری در جریان تورهای المپیک بوده است. با این حال به‌نظر می‌رسد، سامان‌دهی تورهای ورزشی که در واقع هدف مسؤولان گردشگری کشور بوده، در این فرصت از نظر متولیان مغفول مانده است.

نجومیان در ادامه‌ی گفت‌وگو با خبرنگار ایسنا، در پاسخ به این‌که آیا سازمان میراث فرهنگی و گردشگری در جریان این کار بوده و هماهنگی یا همکاری‌هایی را انجام داده است؟ گفت: ما با آن‌ها هماهنگ بودیم و نشست‌های حضوری برای بررسی برنامه‌ی سفر و جزییات تور برگزار شدند و مسؤولان این سازمان را کاملا در جریان قرار دادیم، حتا قیمت‌ها با نظر آن‌ها تعیین شدند.

وی ادامه داد: هزینه‌ی این تور برای افرادی که از ابتدا در المپیک چین حضور داشتند با تور شامل بلیت مراسم افتتاحیه، شش بلیت بازی‌ها و اقامت در هتل پنج ستاره‌ی تاپ، چهار میلیون و 450 هزار تومان بود و برای افرادی که در هفته‌ی دوم به چین رفتند و چهار بلیت داشتند و در هتل چهار ستاره اقامت کردند، حدود دو میلیون و 700 هزار تومان بود که در کنار این خدمات، سه ‌نوبت گشت، صبحانه، ناهار و سیم‌کارت نیز ارایه شدند؛ این قیمت‌ها کاملا با حساب تنظیم شده‌اند.

نجومیان بیان کرد: دلیل گرانی قیمت گروه نخست این تور به‌دلیل وضعیت هتل‌های چین در هفته‌ی نخست بازی‌های المپیک بود، چون هتلی که پیش از المپیک، 60 دلار قیمت داشت در روزهای نخست المپیک 595 دلار شده بود.

او با اعتقاد به این‌که تمام امکانات این تور مطلوب بوده است، گفت: تاکنون از این تورها مسأله‌ی منفی گزارش نشده است، به‌جز این‌که اعضای فدراسیون‌های ورزشی کشور از راهنمای گروه ما بلیت می‌خواستند!

نجومیان به تورهای المپیکی که توسط آژانس‌های دیگر در ایران برگزار شده‌اند، اشاره کرد و افزود: آژانس‌های دیگری که حق انحصاری در این میان نداشتند نیز تورهایی را با نشان المپیک تبلیغ و برگزار کردند؛ اما برنامه‌ی آن‌ها برگزاری تور بدون بلیت بازی‌ها بود.

منبع : ایسنا